Paprykarz cielęcy

1 kg cielęciny (mostek)
smalec lub olej
mąka
cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, mielona słodka papryka

Umyte mięso dokładnie osuszamy i kroimy w dużą kostkę i posypujemy mąką, strząsamy jej nadmiar. Rozgrzewamy smalec lub olej na patelni i przysmażamy na nim mięso do lekkiego zrumienienia.

Następnie przekładamy je do rondla, podlewamy połową szklanki gorącej wody i dusimy pod przykryciem, często mieszamy.

Drobno posiekaną cebulę szklimy na smalcu lub oleju, wsypujemy mielona paprykę, smażymy aż zacznie intensywnie pachnieć, całość oprószamy mąką, mieszamy i rozprowadzamy niewielką ilością gorącej wody, chwilę gotujemy.

Zasmażkę dodajemy do duszonego mięsa. Potrawę doprawiamy solą oraz kwaśną śmietaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami sosu z duszenia. Krótko dusimy.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, kaszami, kluskami, makaronami lub z pieczywem i sezonową surówką lub gotowanymi szparagami.

Gotujesz?
Przyślij przepis