

Krem z zielonego groszku z paskami wołowiny


Polędwica wołowa 0,4 kg
Zielony groszek mrożony 1 kg
Cebula 1 sztuka
Czosnek 1 ząbek
Pietruszka 1 pęczek
Śmietana 30% 0,5 l
Mleko a 0,3 l
Białe wino 0,1 l
Papryka ostra sproszkowana do smaku
Sól i pieprz


Cebulę i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na maśle i zalewamy winem, odparowujemy, dodajemy mleko, śmietanę i zielony groszek, wszystko razem gotujemy, miksujemy a następnie przecedzamy przez drobne sito i przyprawiamy do smaku.
Wołowinę oczyścić z błon, pokroić w cienkie paski, przyprawić papryką, pieprzem i przesmażyć.
Do zupy dodajemy przesmażoną wołowinę i dekorujemy krojoną pietruszką.
Alternatywne dodatki: Grzanki z pieczywa