

Gulasz mazurski z wołowiny z kopytkami


Łata wołowa 0,6 kg
Włoszczyzna 0,3 kg
Kapusta 0,3 kg
Ziemniaki 1,3 kg
Ogórki kwaszone 0,2 kg
Mąka 30 g
Cebula 0,1 kg
Śmietana 30% 0,1 l
Olej rzepakowy 0,1 l
Pieprz, sól do smaku


Gotujemy mięso z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody, przecedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy na gorącym tłuszczu.
Do rondla wkładamy usmażoną cebulę, pokrojone w kostkę mięso i 0,3kg ziemniaków pokrojonych w kostkę, dodajemy wywar i dusimy na wolnym ogniu.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, wkładamy obrane i pokrojone ogórki i warzywa z wywaru, dodajemy sól, pieprz do smaku.
Podprawiamy mąką i śmietaną, zagotowujemy.
1 kg. ziemniaków ugotować, odlać wodę i przecisnąć, dodać 1 jajko, mąkę i wyrobić, formować kopytka i gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek, podawać z gulaszem.
Alternatywne dodatki: Gotowany ryż, pieczywo