Gulasz cielęcy z ziołowymi kluskami

400 g łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki świeżych liści tymianku
2 łyżki świeżych liści rozmarynu
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczka pieprzy cayenne
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 szklanki bulionu (lub wody)
sól
pieprz
masło

Kluski ziołowe:
¾ szklanki mąki
ok. 5 łyżek wody
jajko
3 łyżeczki soli
garść siekanych liści mięty
garść liści tymianku

Mięso obsmaż krótko z każdej strony na maśle. Przełóż do garnka z grubym dnem.

Na patelni, na której smażyło się mięso, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż jeszcze ok. 5 minut.

Warzywa przełóż do garnka z mięsem, dodaj zioła i przyprawy, dopraw solą i pieprzem, zalej bulionem (lub wodą). Gotuj na małym ogniu ok. 25 minut.

Dodaj pomidory i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Upewnij się, że mięso jest miękkie.

Podawaj z kluskami ziołowymi.

Gotujesz?
Przyślij przepis