Duszone policzki wołowe

600-700 gramów policzków wołowych
300 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu wołowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
ziele angielski
liście laurowe
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz
olej
skrobia kukurydziana lub ziemniaczana

Policzki należy umyć, oczyścić i wysuszyć. Mięso dzielimy w ten sposób, żeby zostały 4 duże kawałki równej wielkości i grubości (każdy z policzków dzielimy wzdłuż na pół). Przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem.

Na żeliwnej lub stalowej patelni bardzo mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na dużym ogniu smażymy policzki po kilka minut z każdej ze stron – żeby dobrze zamknąć mięso. Po usmażeniu przekładamy mięso do garnka, w którym będziemy dusić mięso.

Na patelni po smażeniu mięsa (nie myjemy patelni!) smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – całość może się lekko przypalić.

Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino i dokładnie mieszamy całość odskrobując przypalone kawałki z patelni, w ten sposób wydobędziemy pełen smak do sosu.

Gotujesz?
Przyślij przepis