Duszona wołowina w plastrach

1 kg wołowiny (z udźca)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
3 pomidory
olej do smażenia
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
kilka listków laurowych
3-4 małe papryczki chili
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
gorąca woda do podlewania mięsa

Wołowinę opłukać, osuszyć pokroić na centymetrowe plastry, wrzucić do miski. Przyprawić ją musztardą, oprószyć solą i pieprzem, przemieszać i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć na rumiany kolor.

Pomidory sparzyć, pociąć w ósemki.Pietruszkę, seler, marchewkę i cebulę również obrać, pokroić wedle uznania (cebulę pokroiłam w półksiężyce, pozostałe warzywa w grube słupki). Wszystkie warzywa wrzucić do mięsa, przemieszać, dodać chili, rozmaryn, liście laurowe i pokrojony na mniejsze części czosnek.

Chwilę posmażyć, zalać gorącą wodą (tak, aby przykryło mięso), przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Dusić 2,5 godziny (co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała, dolewać w razie potrzeby, mięso musi być cały czas przykryte). Podawać z kiszonym ogórkiem lub buraczkami tartymi z jabłuszkiem.

Gotujesz?
Przyślij przepis