Burger amerykański

Mięso wołowe rostbef 0,5 kg
Bułka hamburgerowa 4 szt.
Frytki 0,5 kg
Łój wołowy 0,1 kg
Cebula 1 szt.
Sałata lodowa 0,2 kg
Musztarda ostra 1 łyżeczka
Pomidor 1 szt.
Majonez 4 łyżki
Szczypiorek 3 gałązki
Olej rzepakowy 0,5 L
Sól gruboziarnista do smaku
Pieprz gruboziarnisty ½ łyżeczki

Z mięsa usuwamy błony (omięsne), myjemy i kroimy na kawałki, a następnie mielimy maszynką do mięsa przez siatkę o grubym oczku.

Łój również mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce, łączymy go z mięsem dodając musztardę i pieprz młotkowany.

Formujemy okrągłe kotlety i smarujemy z obu stron olejem i tak przygotowane mięso grillujemy z każdej strony po 5 min, pod koniec grillowania prószymy solą z każdej strony.

Pieczywo kroimy na pól i grillujemy, obie połówki smarujemy majonezem, a na dolnej układamy umytą sałatę lodową, plasterki cebuli i pomidora, a na warzywach grillowane mięso i przykrywamy górną częścią.

Frytki smażymy w głębokim oleju ok. 7 min, następnie przesypujemy na papierowy ręcznik, odtłuszczamy i posypujemy solą gruboziarnistą.

Alternatywne dodatki: ziemniaki w łupinkach z masłem ziołowym

Gotujesz?
Przyślij przepis