Bitki wołowe z grzybami
1 kg wołowiny
(krzyżowa, udziec, zrazowa, skrzydło)
mąka
smalec lub olej rzepakowy
cebula, sól, mielony czarny pieprz
ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
150 g suszonych grzybów
2 łyżki kwaśnej śmietany
Opłukane mięso staranie osuszamy i kroimy na grube plastry w poprzek włókien, lekko rozbijamy tłuczkiem do grubości 1 cm.
Suszone grzyby płuczemy i moczymy w miseczce ciepłej wody. Plastry mięsa oprószamy pieprzem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy.
Bitki obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju. Następnie przekładamy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy rozgniecione ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Dodajemy namoczone, pokrojone w paseczki grzyby oraz zeszkloną na smalcu pokrojona w cienkie krążki cebulę. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy gorącą wodą. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością sosu, solimy, mieszamy, podgrzewamy, nie gotujemy.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą gryczaną oraz kolorową sezonową surówką, gotowaną marchewką lub tartymi buraczkami.