Bigos z wołowiną i wędzonymi śliwkami

Kapusta kiszona 0,6 kg
Kapusta biała 0,3 kg
Wołowina łopatka 0,2 kg
Boczek wędzony 0,1 kg
Cebula 1 szt.
Suszone grzyby 0,1 kg
Śliwki wędzone 0,05 kg
Wino czerwone 0,2 l
Sos sojowy 2 łyżki
Przecier pomidorowy 1 łyżka
Papryka słodka 1 łyżka
Kminek 1/4 łyżeczki
Sól
Pieprz
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 2 szt.

Kapustę kiszoną płuczemy kilka razy, kroimy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki grzyby, moczone uprzednio w letniej, przegotowanej wodzie. Dolewamy wodę, w której moczyliśmy grzyby.

Mięso i boczek kroimy na kawałki, o grubości 1 cm i smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając od boczku, następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę i mięso. Porządnie mieszamy, by wszystko się zarumieniło i przekładamy do garnka.

Zalewamy niewielką ilością wody i dodajemy czerwone wino, przekrojone na pół, wędzone śliwki oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Gotujesz?
Przyślij przepis